Kundeservice

Har du spørsmål, kan du sende oss en mail på lillecrema@crema.no

 

Informasjon ang angrerett og retur finner du under salgsbetingelser.

 

 

Ofte stilte spørsmål:

Hvordan trakter man de ulike tetypene?

Svart te: Dosering 15 – 18 gr pr liter, temperatur 95 – 100°C i 4-5 min.
Grønn te: Dosering 10 – 12 gr pr liter, temperatur 75 – 80°C i 1 – 3 min.
Frukt-te: Dosering 20 – 25 g pr liter, temperatur 95 – 100°C i 5 – 10 min
Rooibos: Dosering 15 – 20 g pr liter, temperatur 90 – 100°C i 3 – 5 min.
Hvit te: Dosering 12 – 15 gr pr liter, temperatur 70 – 75°C i 1,5 – 2 min.
Urtete: Dosering 20 – 25 gr pr liter, temperatur 95 – 100°C i 5 – 10 min.

 

Hvor ofte bør man rense kaffetrakteren? 

Det kommer litt ann på hvor ofte du trakter kaffe, men den bør renses hver 14. dag hvis du trakter kaffe hver dag.

 

Hvordan oppbevarer man kaffen?

Hvordan du lagrer kaffen er svært viktig for å holde god kvalitet lengst mulig. Åpnet kaffe kan trekke til seg smak og lukt fra andre matvarer og om luften er varm og fuktig, skjer nedbrytningen raskere. Uåpnet kaffe bør lagres tørt og kjølig.

Grunnprinsippet for oppbevaring av kaffe er at den bør komme i minst mulig kontakt med luft for å unngå harskning og tap av smak og aroma. Kaffen bør derfor alltid oppbevares lengst mulig i originalemballasjen. Noe kaffe pakkes i papirposer, men dette gir en svært begrenset holdbarhet.

 

Hva er kaffens smak & aroma? 

I dag er mer enn 850 av de om lag 1000 aromakomponentene i brent og malt kaffe avdekket. Det oppdages stadig nye og tallet øker for hvert år.

Aroma oppfattes med nesen. Smaken oppfattes i munnen og på tungen. Men dette henger sammen og er byggeklosser i den totale opplevelsen. Om man er forkjølet og føler at man har mistet smakssansen, så er det damp og aroma man går glipp av.

Plante, jordsmonn, dyrkingsforhold og etterbehandling påvirker både smak og aroma. Således er det mye til felles med vin, og i takt med den økende interessen for kaffe ser vi at både omtale og merking benytter samme terminologi.

AROMA: Det vi ikke kjenner i munnen kjenner vi gjennom nesen. Det er direkte forbindelse mellom luktesensorene og nervecellene i hjernen, så lukt, eller duft som vi gjerne sier, oppfattes umiddelbart. Kaffen har en intens aroma, noe vi merker veldig godt når vi åpner en kaffepose.

SMAK: Kaffen kjennes i munnen. Som for vin, ser vi bort fra salt når det gjelder kaffe. Surt, søt og bittert registreres på tunga. Ettersom smaken oppfattes på ulike deler av tunga, er det lurt å rulle kaffen rundt i munnen.