Oppbevaring og holdbarhet av kaffe – få tipsene
Grunnprinsippet for oppbevaring av kaffe er at den bør komme i minst mulig kontakt med luft. Dette for å unngå harskning og tap av smak og aroma. Kaffen bør derfor alltid oppbevares lengst mulig i originalemballasjen.
Kvernet kaffe – holdbarhet 5 dager
Kvernet kaffe oksiderer raskere enn hele bønner. Kvernet kaffe til presskanne eller trakter holder seg godt ca 5 dager. Kortere ved finere kverningsgrad, for eksempel espresso.
Fryser/kjøle – hvis du skal oppbevare mer enn 8 uker
Fryser du bønnene, beholder de en del fylde og sødme, men de mister sin friskhet og smaker mindre. Skal kaffen oppbevares over 8 uker, er det bedre å fryse bønnen i en lufttett pose enn å oppbevare disse i romtemperatur.
Romtemperatur
Hele bønner i lufttett pose på benken holder seg best. Det er en fordel å bevare kaffen i originalposen, lukk den godt mellom hver gang du tar kaffe. Fra posen åpnes bør kaffen brukes innen 2 uker.
Kaffeboks? Behold posen!
Heller man kaffe over i en boks vil man utsette kaffen for oksygen, noe som fremskynder oksideringen. Ferskheten vil forsvinne raskere. Sett heller hele posen ned i boksen for best mulig å skjerme mot oksygen, lys, fukt og lukt.
Fem råd for best kaffe
- Med en god kaffekvern har du fersk kaffe lengre
- Se etter brenningsdato på posen eller spør når kaffen er brent
- Kjøp kaffe som er av høy kvalitet i kaffebar eller spesialforretning
- Oppbevar kaffen i original emballasje, lukk godt og oppbevar den i kjølig romtemperatur
- Kvern kaffen rett før brygging